«Flyktningestrømmene er enorme, grensevaktenes brutalitet likeså»

Torsdag 27 Aug 2015, kl. 08:42

Her er dagens tv-tips.

Sånn apropos den hjertevarme stemningen som hersker rundt omkring i Europa om dagen når det kommer til å ønske flyktninger velkommen kan man godt ta en ny titt på Alfonso Cuarón-klassikeren «Children of Men», som finnes både hos Netflix og C More.

Den foregår i 2027, i en fremtid hvor menneskehetens fruktbarhet har fordunstet og det ikke har blitt født barn på 18 år.

Verdenssamfunnet har kollapset, og det eneste landet som holder stand er Storbritannia

Flyktningestrømmene er enorme, grensevaktenes brutalitet likeså. Flyktningeleirene er forferdelige. Og de mange bildene i filmen av fordrevne mennesker er til forveksling like de mange nyhetsbildene som flimrer over skjermen om dagen.

Til tross for sci-fi-premisset er dette i første grad en historie om et hardere Europa som føles stadig mer reell og aktuell.

Samtidig er det en fabelaktig film på alle plan.

Fra de bejublede actionscenene som tilsynelatende er tatt i én lang tagning (forløpere til de mest imponerende øyeblikkene i Cuaróns «Gravity») til den subtile verdensbyggingen av en fremtid hvor de aller fleste enten har gitt opp eller hengitt seg til sekter av en eller annen støpning.

Clive Owen spiller hovedrollen som Theo, en av de mer oppgitte britene. Via en hemmelig undergrunnsorganisasjon møter han en tilsynelatende umulighet:

En gravid kvinne, som han får i oppdrag å eskortere i sikkerhet for å gi menneskeheten en ny sjanse.

Kanskje du så filmen da den kom. Kanskje kaster du nå hendene i været, oppgitt. Kanskje utbryter du «hva skal jeg med dagens tv-tips når det da visserligen (VISSERLIGEN!) er en film jeg allerede har sett?»

Da har du antagelig glemt akkurat hvor nerveslitende god «Children of Men» faktisk er.

Se den igjen eller se den for første gang, men se den.

Les også