Kokainkonger, kvalitetsserier og konkurranseinnstilte norskamerikanere

Fredag 28 Aug 2015, kl. 00:11

Her er helgens tv-tips.

Vi har, som art, kollektivt overlevd nok en uke av medvind og motvind i denne virvelvinden vi kaller tilværelsen.

Kjenn utmattelsen etter arbeidsuka bre seg i kroppen. Kjenn godstolen ta imot baken din som en gammel venn. Kjenn den trygge gummifølelsen av fjernkontrollknapper mot fingertuppene dine.

Vend ditt friske blikk mot skjermen og blunk aldri mer.

Fredag:


Pablo Escobar. Mannen. Legenden. Smugleren. Drapsmannen. Alt kommer sammen i første sesong av den nye Netflix-serien «Narcos», som slippes i sin helhet fra og med fredag.

Som, avhengig av når du leser dette, enten er i dag eller i går eller forgårs eller for noen dager siden.

Uansett, serien om narkokrigene i Colombia på 80-tallet er helgas store kandidat til ren fråtse-titting.

Tross det tunge historiske bakteppet er tonen temmelig lett og sjarmerende, men om man skulle ønske seg noe virkelig lett kan kanskje «The Spoils Before Dying» hos C More være et verdig alternativ.

Parodien på pompøse prestisjeserier fra tidligere tiår har Michael Kenneth Williams (Omar fra «The Wire») i hovedrollen i en 50-tallshistorie sentrert rundt jazzmusikk og drap.

Serien er ellers stappet med stjerner som Will Ferrell, Kristen Wiig, Maya Rudolph, Michael Sheen, Emily Ratajkowski, Jimmy Fallon, Haley Joel Osment og Tim Robbins.

Om den er noe bra av den grunn? Tja.

Forløperen «The Spoils Before Babylon» fikk en temmelig lunken mottagelse, men det kan virke som oppfølgeren lykkes bedre i å overbevise tv-anmelderne som heter Brian.

I hvert fall den ene av dem.

Brian Moylan i The Guardian skriver for eksempel at sangene i serien er fengende, og at man spesielt bør se serien «om man nyter litt jazztobakk i ny og ne».

Brian Lowry i Variety skriver på sin side at «det er riktignok en del morsomme biter her og der», men lander på at serien er mer finurlig enn genuint morsom.

Lørdag:


Folkens, vi har et problem. «Kampen For Tilværelsen», muligens den beste norske tv-serien (åpenbare konkurrenter: «Dag», «Koselig Med Peis»), er på vei ut av eksistens.

I skrivende stund finnes den i en liten lomme av universet kalt NRK Nett-TV, men på grunn av konsepter som «rettigheter», «kortsiktighet» og «la oss heller bruke penger på MGP og valgsendinger hvor alle blir avbrutt» vil den snart være utilgjengelig for alle - med mulig unntak for dem som laster ned via uhumske kilder med urent mel i posen.

Dette til tross for at, som Erlend Loe sa til Dagbladet tidligere i år:

- Når man bruker rundt 80 millioner på å lage en 16 episoders tv-serie og kommer godt i mål kritikermessig, samt får en trofast og hengiven følgeskare, så er det tydelig at man har laget noe som ikke er øyeblikkskunst, men snarere noe som bør være tilgjengelig lenge. 

Om du ikke har sett serien har du bare noen få dager igjen til å se 16 ypperlige episoder norsk fjernsyn.

Torsdag neste uke faller øksa for godt. Rettighetene utløper og seriens tilværelse, uansett hvor hardt den måtte kjempe, vil være over.

Søndag:


Går vi noen gang lei av utlendiger som liker landet vårt?

Antagelig ikke!

Og spesielt ikke om de er amerikanere.

Jøsses, som vi liker amerikanere.

Ikke amerikansk utenrikspolitikk, altså, men resten.

Vi følger to virkeligheter, to samfunn, med samme intensitet.

Vårt eget og deres.

Tyskland? Spania? Brasil? Japan? Sør-Afrika?

Hvem. Bryr. Seg.

Dermed er det perfekt at TVNorge starter sjette sesong av «Alt for Norge» klokken 20.00 i kveld, serien hvor våre parallelle kulturer smelter sammen, tidssoner opphører og amerikanske statsborgere med noen dråper norsk i årene inntar vår side av havet for å konkurrere om hvem som er den norskeste.

Ved å rekonstruere tungtvannsaksjonen og overleve i villmarken, slik så mange av oss jo gjør i det daglige.

Les også